چگونه کمبود آهن در گیاهان به وجود می آید؟

آهن، یکی از عناصر غذایی ضروری برای گیاهان است که نقش حیاتی در فرآیندهای متابولیکی مانند فتوسنتز، تنفس سلولی و سنتز کلروفیل ایفا می‌کند. کمبود آهن در گیاه می‌تواند منجر به مشکلات مختلفی مانند ضعف رشد، رنگ‌پریدگی برگ‌ها، کاهش عملکرد و حتی مرگ گیاه شود. اما تنها زردشدن برگ‌ها نشانه کمبود آهن در گیاهان نیست، بلکه باید موارد دیگر را نیز در نظر گرفت. در این مقاله از وب‌سایت آبادیس به طور جامع به این موضوع و روش‌های درمان کمبود این عنصر برای درختان و گیاهان خواهیم پرداخت.

فهرست محتوا

 

کمبود آهن در گیاهان

 

عوامل ایجاد کمبود آهن در گیاهان

عوامل متعددی می‌توانند موجب کمبود آهن در گیاه شوند. از جمله این عوامل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خاک‌هایی با pH بالا: خاک‌هایی با pH بالا (قلیایی) جذب آهن را برای گیاهان دشوار می‌کنند. دلیل این امر این است که در خاک‌های قلیایی، آهن به شکل‌های نامحلول تبدیل می‌شود که توسط گیاهان قابل جذب نیستند.
  • خاک‌های دارای زهکشی ضعیف: خاک‌هایی با زهکشی ضعیف می‌توانند منجر به تجمع آب در اطراف ریشه گیاهان شوند. این اتفاق باعث کاهش جذب آهن توسط گیاهان خواهد شد چراکه آب اضافی در خاک، اکسیژن را از ریشه گیاهان دور کرده و جذب آهن را مختل می‌کند.
  • کمبود مواد آلی در خاک: مواد آلی به جذب آهن توسط گیاهان کمک می‌کنند. خاک‌هایی که از نظر مواد آلی فقیر هستند، در معرض خطر کمبود آهن قرار دارند. در واقع مواد آلی، آهن را در خاک به شکل‌های قابل جذب برای گیاهان نگه می‌دارند.
  • مصرف بیش از حد فسفر: فسفر می‌تواند جذب آهن را توسط گیاهان کاهش دهد. دلیل این امر این است که فسفر و آهن در فرآیند جذب توسط گیاهان رقابت می‌کنند.
  • خشکسالی: خشکسالی می‌تواند جذب آهن را توسط گیاهان کاهش دهد؛ چرا که میزان آب موجود در خاک کاهش یافته و جذب شدن آهن مختل می‌شود.
  • بیماری‌های قارچی: برخی از بیماری‌های قارچی مانند بیماری پوسیدگی ریشه، می‌توانند جذب آهن را توسط گیاهان کاهش دهند.

هیومی ایرون

علائم کمبود آهن در گیاه چه هستند؟

علائم کمبود آهن در گیاه می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

·      رنگ‌پریدگی بین رگبرگی

کمبود آهن می‌تواند منجر به رنگ‌پریدگی بین رگبرگ‌ها در برگ‌های جوان گیاهان شود. این پدیده به عنوان کلروز بین رگبرگی (interveinal chlorosis) شناخته می‌شود. در واقع کمبود آهن، سنتز کلروفیل را در گیاهان مختل می‌کند. کلروفیل، رنگدانه‌ای سبز است که در برگ‌های گیاهان وجود داشته و وظیفه جذب نور خورشید برای فتوسنتز را بر عهده دارد.

·       کاهش رشد گیاه

کمبود آهن می‌تواند منجر به کاهش رشد گیاهان شود؛ به این دلیل که کمبود این عنصر، فرآیندهای متابولیکی مانند فتوسنتز و تنفس سلولی را در گیاهان مختل می‌کند.

 

·       ایجاد برگ‌های کوچک و ریزش زیاد آنها

کوچک شدن برگ‌های گیاهان یکی از نشانه‌های کمبود آهن در گیاه است؛ چراکه عدم وجود آهن کافی تقسیم سلولی را در گیاهان مختل کرده و حتی منجر به ریزش برگ‌های گیاهان می‌شود.

·       ریزش برگ‌ها

دلیل ریزش زودهنگام برگ‌ها این است که برگ‌های گیاهان برای زنده ماندن به آهن نیاز دارند اما مقدار کافی از این عنصر در دسترس آن‌ها نیست.

·       ضعف ساقه

کمبود آهن می‌تواند منجر به ضعف ساقه گیاهان شده و استحکام سلول‌های ساقه گیاهان را کاهش ‌دهد.

 

کمبود آهن در گیاهان

 

کمبود آهن یکی از مشکلات رایج درختان و گیاهان است که با بروزعلائمی مانند زرد شدن برگ آن‌ها، ریزش زودتر از موعد و ضعف ساقه‌ها خود را نشان می‌دهد.

 

روش‌های درمان کمبود آهن در گیاهان

درمان کمبود آهن در گیاه به علت آن بستگی دارد. در موارد خفیف، می‌توان با استفاده از کودهای آهن به صورت ترکیب با خاک یا محلول‌پاشی، کمبود آهن را جبران کرد. در موارد شدیدتر، ممکن است به تزریق آهن به خاک نیاز باشد. به طور کلی با استفاده منظم از کود کلات آهن می‌توان از بروز این مشکل برای درختان و گیاهان جلوگیری نمود. برای خرید کلات آهن از طریق وب سایت با ما در ارتباط باشید.

پیشگیری از کمبود آهن در گیاهان

با انجام اقداماتی می‌توان از کمبود آهن در گیاه پیشگیری کرد. از جمله این اقدامات می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  1. اصلاح pH خاک: در صورت قلیایی بودن خاک، می‌توان با استفاده از مواد اسیدی مانند گوگرد یا کمپوست اسیدی، pH خاک را تنظیم کرد.
  2. افزایش مواد آلی در خاک: می‌توان با اضافه کردن مواد آلی مانند کمپوست، کود اسید هیومیک ، کود حیوانی یا برگ درختان به خاک، میزان مواد آلی خاک را افزایش داد.
  3. آبیاری منظم: آبیاری منظم به حفظ رطوبت خاک و بهبود جذب آهن توسط گیاهان کمک می‌کند.
  4. کنترل علف‌های هرز: علف‌های هرز می‌توانند با گیاهان برای جذب مواد مغذی از جمله آهن رقابت کنند. بنابراین، کنترل علف‌های هرز به حفظ آهن در خاک و در دسترس گیاهان کمک می‌کند.
  5. استفاده از کودهای مناسب: استفاده از کودهای مناسب که حاوی آهن باشند، مانند کود کلات آهن می‌تواند به پیشگیری از کمبود آهن در گیاه کمک کند.

 

کمبود آهن در گیاهان

 

گروه‌های گیاهی در معرض خطر کمبود آهن

برخی از گروه‌های گیاهی بیشتر در معرض خطر کمبود آهن قرار دارند. از جمله این گروه‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گیاهان مرتعی: گیاهان مرتعی در خاک‌هایی که از نظر مواد آلی فقیر هستند و pH بالایی دارند، رشد می‌کنند. این عوامل می‌توانند منجر به کمبود آهن در این گیاهان شوند.
  • گیاهان زینتی: گیاهان زینتی به طور کلی به مواد مغذی بیشتری نسبت به گیاهان زراعی نیاز دارند. این امر آن‌ها را در معرض خطر کمبود آهن قرار می‌دهد.
  • درختان میوه: درختان به آهن برای تولید میوه نیاز دارند. کمبود آهن می‌تواند منجر به کاهش کیفیت و کمیت میوه شود.

 

گروه‌های گیاهی متعددی مانند درختان میوه‌دار، گیاهان مرتعی و همچنین گل‌های زینتی در معرض کمبود آهن هستند. این مشکل را می‌توان از طریق اصلاح pH خاک، افزایش مواد آلی خاک از طریق کودهی، کنترل علف‌های هرز و… حل کرد.

 

کمبود آهن در گیاهان

نتیجه‌گیری

کمبود آهن در گیاه می‌تواند منجر به مشکلات مختلفی شود. گیاهان و درختان کمبود آهن را از طریق نشانه‌های مختلفی مانند زرد شدن برگ‌ها، کوچک ماندن آن‌ها و حتی ریزش کامل برگ نشان می‌دهند. با آگاهی از علل، علائم و راه‌های پیشگیری و درمان کمبود آهن، می‌توان به حفظ سلامت گیاهان و افزایش عملکرد آن‌ها کمک کرد. به طور کلی بهبود ساختار خاک و تقویت سیستم ریشه از طریق استفاده از هیومیک اسید، باعث دسترسی بیشتر ریشه گیاهان به مواد مغذی مانند عنصر آهن در خاک خواهد شد.


بیشتر بخوانید: دلایل توقف رشد گیاهان 


آبادیس تولید کننده هیومیک اسید و کود کلات آهن آنالیز بالا

آبادیس تولیدکننده برتر هیومیک اسید در سه فرم کود اسید هیومیک پودری  ، پودری و مایع و همچنین کود کلات آهن آنالیز بالا است. اگر در درختان و گیاهان خود با نشانه‌های کمبود آهن مواجه شدید، بهترین راه استفاده از کود کلات آهن برای جبران آن خواهد بود. همچنین با استفاده از هیومیک اسید می‌توانید ساختار خاک را بهبود بخشید. برای مشاهده محصولات و ثبت سفارش همین امروز از طریق وب‌سایت آبادیس اقدام فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *