نحوه کودآبیاری در روش قطره ‌ای و غرقابی

یکی از روش‌های کوددهی به گیاهان، حل کردن آن‌ها در آب و هدایت آن‌ها به محل کاشت گیاهان از طریق سیستم آبیاری است. به این شیوه از کوددهی که کود مستقیما به ریشه گیاه می‌رسد، کودآبیاری می‌گویند. کودآبیاری قطره‌ای و غرقابی دو روش معمول برای تغذیه ریشه گیاهان از طریق بستر خاک است. همچنین کودهایی که مناسب رشد گیاهان و بهبود شرایط آنهاست می‌توان به هیومات پتاسیم اشاره کرد. در این مطلب قصد داریم تا راجع به نحوه کودآبیاری در روش قطره ای و غرقابی صحبت کنیم. اگر مایلید تا اطلاعات بیشتری در این خصوص بدست آورید، در ادامه این نوشتار همراه ما باشید.

کودآبیاری

فهرست محتوا

 

معرفی دو روش کودآبیاری قطره ای و غرقابی

کودآبیاری قطره ای و غرقابی دو روش مورد استفاده توسط کشاورزان و باغداران است. روش کودآبیاری مورد استفاده با توجه به انواع گیاهانی که نیاز به آبیاری دارند و موقعیت مزرعه یا باغ تعیین می‌شود. در روش آبیاری قطره‌ای، آب را در یک سیستم آهسته و کنترل شده به گیاهان منتقل می‌کند؛ در حالیکه آبیاری غرقابی از جاذبه برای کنترل جریان آب از طریق شیارهای حفر شده در کنار گیاهان استفاده می‌نماید.

آبیاری غرقابی روشی بود که نخستین بار توسط مصریان باستان استفاده شد. مصریان کانال‌هایی را برای انتقال آب از رود نیل به مزارع خود ساختند که پس از آن با آب پر می‌شد. روش آن‌ها این بود که گلدان‌های سفالی را در کنار گیاهان دفن می‌کردند. سپس این گلدان‌ها را پر از آب می‌نمودند. آب گلدان‌ها به داخل خاک نفوذ می‌کرد و به گیاهان آب می داد. در اواخر دهه ۱۸۰۰، کشاورزان افغانستان از لوله‌های سفالی برای توزیع آب به گیاهان استفاده می‌کردند. این شکل اولیه آبیاری قطره‌ای جای خود را به لوله سوراخ دار داد که در دهه ۱۹۲۰ اختراع شد. بعداً این لوله‌های سفالی با لوله پلاستیکی جایگزین شد.

کودآبیاری به روش قطره ای

نحوه کودآبیاری به روش قطره ای

در کودآبیاری به روش قطره‌ای، کود هیومیک اسید را در منبع آب حل می‌کنند. با اختلاط کود و آب، عملیات کوددهی به گیاه به طور خودکار و البته به نسبت مساوی انجام می‌شود. برای دریافت اطلاعات انواع کود هیومیک اسید مانند هیومیک اسید مایع یا هیومیک اسید پرک به وبسایت آبادیس مراجعه کنید.

نحوه کودآبیاری به روش غرقابی

در روش غرقابی همچون روش قطره‌ای، کود به نسبت مشخص در مخزن آب حل می‌شود و سپس از طریق شیارها یا چاله‌های موجود در کنار درختان، به ریشه گیاه در خاک می‌رسد. روش دیگر این است که با محلول‌پاشی کود بر روی زمین، سیستم آبیاری غرقابی را متصل نمایند تا به‌تدریج جذب خاک شود.

هیومیک اسید مایع

تفاوت کودآبیاری قطره‌ ای و غرقابی

کودآبیاری غرقابی فرآیندی ساده و ارزان برای هدایت محلول کود هیومیک اسید و آب، به سمت شیارهای واقع در کنار کاشت است. آب اطراف گیاه را همچون سیل احاطه کرده و به‌تدریج در خاک فرو می‌رود. آبیاری غرقابی یکی از رایج‌ترین روش‌های آبیاری است که امروزه مورد استفاده قرار می‌گیرد. کودآبیاری قطره‌ای عبارت است از استفاده آهسته از محلول کود و آب و هدایت آن از طریق لوله‌های پلاستیکی به گیاهان. در این روش، لوله‌ها یا مستقیماً روی خاک در کنار گیاهان قرار می‌گیرند یا در زیر خاک دفن می‌شوند. برای استعلام قیمت هیومیک اسید به صفحه محصولات مراجعه کنید.

فواید کود آبیاری

فواید کودآبیاری به روش قطره‌ای و غرقابی

سیستم‌های کودآبیاری قطره‌ای برای گیاهانی که در خاک شنی هستند و نیاز به آبیاری مکرر دارند، مفید است. گیاهان در امتداد شیب‌های تند و در مکان‌های بادخیز برای سیستم‌های قطره‌ای مناسب هستند که تاثیر منفی پدیده‌های رواناب و تبخیر را کاهش می‌دهند. از طرف دیگر، آبیاری غرقابی برای آب‌های حاوی رسوب که لوله‌ها را در سیستم آبیاری قطره‌ای مسدود می‌کند، خوب است. گیاهانی که به مقدار زیادی آب نیاز دارند مانند برنج، بیش از سایر گیاهان از آبیاری غرقابی سود می‌برند. همچنین خاک‌های رسی دارای سرعت نفوذ کم بوده و برای کودآبیاری به روش غرقابی مناسب هستند.

همچنین برای افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک و کاهش آبشویی آن استفاده از کود کلات آهن توصیه می‌شود؛ برای دریافت اطلاعات این محصول با کارشناسان مجموعه آبادیس تماس بگیرید.

نکات مهم راجع به نحوه کودآبیاری در روش قطره ای و غرقابی

سیستم‌های آبیاری قطره‌ای آب را از طریق لوله‌هایی هدایت می‌کنند که آب را مستقیماً روی ریشه‌های گیاه رها می‌کنند و ضایعات ناشی از روان‌آب و تبخیر آب را کاهش می‌دهند. سیستم‌های قطره‌ای یک سیستم آبیاری کارآمد هستند که می‌توانند به صورت خودکار میزان آب آزاد شده را کنترل کنند. آبیاری غرقابی یک فرآیند اساسی است که نیاز به راه‌اندازی و هزینه‌های جزئی دارد. ضایعات رواناب حاصل از آبیاری غرقابی را می‌توان از طریق تسطیح مزرعه، جذب رواناب برای استفاده مجدد یا رهاسازی آب در زمان‌های خاص کنترل کرد.

معایب کود آبیاری

معایب کودآبیاری به روش قطره ای و غرقابی

اگرچه سیستم‌های کودآبیاری قطره‌ای به طور کلی کارآمدتر بوده و کمتر در معرض ضایعات نسبت به آبیاری غرقابی قرار دارند، اما دارای معایبی نیز هستند. سیستم‌های کودآبیاری قطره‌ای گران هستند؛ به خصوص اگر برای اولین بار قصد راه‌اندازی آن را دارید. همچنین ممکن است به طور مکرر مسدود شوند و اگر سیستم کودآبیاری قطره‌ای به درستی تنظیم نشود، ریشه‌های گیاه به طور نامناسبی رشد می‌کنند. از طرف دیگر با وجود اینکه آبیاری غرقابی یک روش آبیاری رایج است، روش کارآمدی برای حفظ آب نیست. هنگام استفاده از آبیاری غرقابی، حداقل نیمی از آب در اثر رواناب و تبخیر از بین می‌رود.


بیشتر بخوانید: مقدار مصرف هیومیک اسید

مقدار و نحوه مصرف هیومیک اسید به چه صورت است؟


جمع‌بندی

در این مطلب راجع به نحوه کودآبیاری در روش قطره ای و غرقابی صحبت کردیم. همچنین راجع به تقاوت‌ها، مزایا، معایب و نکات انجام آن‌ها، توضیحاتی را ارائه دادیم. بهترین روش برای تزریق هیومیک اسید به ریشه گیاه در خاک، استفاده از دو روش کودآبیاری قطره‌ای و غرقابی است.

خرید بهترین نوع هیومیک اسید از آبادیس

بهترین نوع کود هیومیک اسید در ایران، از لئوناردیت استخراج شده از شهرهای طبس، یزد، کرمان و مشهد تهیه می‌شود. لئوناردیت موجود در این مناطق، به دلیل دارا بودن درصد بالایی از هیومیک اسید، پایین بودن میزان ناخالصی و رنگ قهوه‌ای تیره، برای تولید این کود ارزشمند استفاده می‌شود. برای اینکه بتوانید این کود را با مرغوبیت بالا تهیه کنید، باید راه‌های تشخیص هیومیک اسید اصل از نمونه تقلبی را بدانید. البته یک روش دیگر این است که خرید خود را از وبسایت‌های معتبر نظیر آبادیس که اولین تولیدکننده هیومیک اسید به فرم پرک در ایران است، انجام دهید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *