اصول مهم برای پیوند زنی درختان

در باغداری و کشاورزی، راه‌های مختلفی برای تکثیر درختان و تقویت آن‌ها وجود دارد. به‌طور کلی، افزایش گیاهان دو راه داشته که یکی از آن‌ها جنسی و دیگری غیرجنسی است. یکی از روش‌های غیرجنسی افزایش و تکثیر گیاهان، پیوند بوده که در جهت دستیابی به اهداف مختلفی انجام می‌شود. پیوند زنی درختان میوه، دارای پارامترها و نکات بسیاری هستند. یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین پارامترها، برقراری شرایط محیطی و فیزیولوژیکی مناسب گیاه است. در صورتی که شرایط محیطی و فیزیولوژیکی برقرار باشد، باغبان می‌تواند به‌راحتی با استفاده از پیوند، به اهداف مختلفی مانند کاهش زمان تولید میوه، تغییر در مزه و طعم میوه، تغییر در ظاهر و شکل میوه‌ و … دست پیدا کند.

در همین راستا، در این مقاله از وب‌سایت آبادیس ، قصد داریم تا اصول مهم برای پیوند موفق را بررسی نموده و اطلاعات کاملی در این زمینه در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

بهساز خاک

فهرست محتوا

پیوند زنی درختان

پیوند زنی درخت چیست؟

پیوند زنی درخت در واقع عبارت‌ است از اتصال دو یا چند قطعه از بافت زنده گیاهی به یکدیگر که دو یا چند قطعه باهم یکی شده و به‌عنوان یک گیاه (درخت) حیات خود را ادامه می‌دهند. پیوند زنی درختان میوه، روش‌های گوناگونی داشته و در راستای اهداف مختلفی انجام می‌شود. در واقع پیوند زدن درخت، به کشاورز و باغدار اجازه می‌دهد تا ویژگی‌های درختان میوه را تغییر داده و با ادغام ویژگی‌های خوب دو یا چند درخت، محصولی باکیفیت و منحصربه‌فرد را تولید نمایند.

مزایای پیوند زدن چند درخت به یک درخت

به‌طور کلی پیوند زنی درختان مزایای بسیاری به همراه دارد. از جمله مزایای پیوند زدن درخت میوه می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • افزایش قابل‌توجه بازده و راندمان محصول
  • امکان پیوندزدن میوه‌های بزرگ و باکیفیت
  • افزایش ماندگاری میوه‌ها
  • تغییر در زمان رسیدن میوه
  • تکثیر درختان فرسوده (که هنوز دارای ریشه زنده هستند)
  • تقویت درختان
پیوند زنی درخت در واقع عبارت است از اتصال دو یا چند قطعه از بافت زنده گیاهی به منظور دستیابی به اهداف مختلف. پیوند زنی درختان مزایای مختلفی مانند افزایش ماندگاری، تقویت و ترمیم درختان، افزایش سرعت رسیدن میوه‌ها و … دارد.

زمان پیوند درختان

یکی از موضوعات پراهمیت در رابطه با پیوندزنی، زمان مناسب آن است. به‌طور کلی زمان پیوند درختان با یکدیگر متفاوت بوده و باید در زمانی انجام شود که درخت در دوره فعالیت بوده و در آن شیره نباتی جریان دارد. به بیان دیگر، تنها زمانی نمی‌توان عملیات پیوند را انجام داد که درخت در دوره استراحت قرار داشته باشد. چراکه در دوره استراحت گیاه و درخت، شیره نباتی راکد می‌شود. به‌طور کلی دو زمان را می‌توان به‌عنوان زمان مناسب پیوند درختان معرفی کرد که ابتدای بهار و دیگری در  اواخر تابستان و اوایل پاییز  است.

البته توجه کنید، همانطور که گفتیم زمان پیوند درختان میوه با یکدیگر تفاوت دارد. برای مثال، بهترین زمان پیوند درخت گردو در ابتدای فروردین است. در این زمان، دمای هوا در شرایط مناسبی قرار دارد و باعث می‌شود تا پیوند به‌خوبی جوش بخورد. همچنین بهترین زمان پیوند درخت گلابی اواخر بهار و اواخر تابستان است. البته باید اشاره نمود که فصل پاییز، بهترین زمان پیوند درخت گلابی در نهالستان‌ها شناخته می‌شود.

اصول مهم برای پیوند زنی درختان

 

در رابطه با پیوند زنی درختان میوه  برخی چالش‌ها وجود دارند که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم نمود:

  • مقدار شیره: در صورتی که مقدار شیره گیاه زیاد باشد، نمی‌توان پیوند را برقرار کرد. چرا که اتصال مورد نیاز زمانی که شیره زیاد است، برقرار نمی‌شود.
  • گرما: دمای بالا یکی دیگر از چالش‌های پیوند زنی درختان میوه است. در صورتی که دما بالا باشد، تبخیر در پیوندک افزایش پیدا می‌کند. این موضوع باعث می‌شود تا قبل از جوش‌خوردن مولد و رسیدن شیره نباتی کافی به پیوندک، گرما پیوندک را خشک کرده و از بین می‌برد.
  • سرما: به‌طور کلی دمای کمتر از ۱۰ درجه در اطراف پیوندک، مانع فعالیت سلول‌های اطراف پیوندک شده و از جوش‌خوردن پیوند جلوگیری می‌کند.

بیشتر بخوانید: اصول سمپاشی درختان(قبل از گلدهی)


 

زمان پیوند زدن درخت ها، با یکدیگر متفاوت است. اما به‌طور کلی می‌توان گفت که ابتدای بهار و همچنین اواخر تابستان و اوایل پاییز برای این کار مناسب به نظر می‌آید. از جمله چالش‌های مرتبط با زمان پیوند زدن درخت میوه نیز می‌توان به مقدار شیره، گرما و سرما اشاره نمود.

 

انواع پیوند زنی درختان

پیوند زنی درختان انواع مختلفی دارد. انواع پیوند به دو نوع کلی پیوند جوانه و پیوند شاخه تقسیم می‌شوند. انواع پیوند جوانه عبارت‌اند از:

  • پیوند سپری یا شکمی: پیوند سپری که به پیوند T هم شناخته می‌شود، مرسوم‌ترین نوع پیوند جوانه است.
  • پیوند قاسی: پیوند قاسی برای درختانی که پوست نمی‌دهند کاربردی است. (مانند انگور)
  • پیوند وصله‌ای: از این نوع پیوند می‌توان برای پیوند درخت گردو استفاده نمود. چرا که برای درختان دارای پوست ضخیم کاربرد دارد.
  • پیوند لوله‌ای: پیوند لوله‌ای یکی از انواع پیوند زنی درختان میوه است که برای انار و پسته پیشنهاد می‌شود.

همچنین پیوند شاخه شامل انواع زیر است:

  • پیوند زبانه‌ای یا انگلیسی: پیوند زبانه‌ای یا پیوند رومیزی برای درختان میوه‌ای مانند سیب و گلابی کاربرد دارد.
  • پیوند تاجی یا پوست: پیوند پوست برای درختانی مناسب است که پوست می‌دهند.
  • پیوند اسکنه: پیوند اسکنه بیشتر برای تغییر رقم مورد استفاده قرار گرفته و فصل انجام آن زمستان است.
  • پیوند مجاورتی: پیوند مجاورتی برای دو یا چند درخت یکسان، اما متفاوت از نظر عملکرد در یک باغ در کنار هم مناسب است.
  • پیوند پلی: این نوع پیوند در جهت تعمیر قسمت‌های آسیب‌دیده مورد استفاده قرار می‌گیرد و به پیوند تعمیری نیز معروف است.

 

انواع پیوند زنی درختان عبارت‌اند از پیوند جوانه و پیوند شاخه که هر کدام از آن‌ها، خود دارای انواع مختلفی هستند.

 

اصول مهم پیوند زدن درخت

برای انجام پیوندی موفق، باید برخی نکات و اصول را مدنظر قرار داد. مهم‌ترین اصول پیوند زدن درخت میوه عبارت‌اند از:

  • سازگاری پایه و پیوندک با یکدیگر
  • قرارگیری لایه زاینده پیوندک بر روی لایه زاینده پایه به صورت کامل
  • انجام‌شدن عملیات پیوند در زمان مناسب
  • حفاظت از تمامی سطوح بریده‌شده در برابر از دست‌دهی آب، بلافاصله پس از برش
  • آبیاری به موقع و مناسب
  • حفاظت از محل پیوند در برابر تابش مستقیم آفتاب، آفات و جوندگان

پیوند زدن درخت

جمع‌بندی

در این مقاله از وب‌سایت آبادیس تلاش کردیم تا اصول مهم برای پیوند موفق را بررسی نموده و اطلاعات کاملی در این زمینه در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. همانطور که مطالعه نمودید، انتخاب شیوه و زمان مناسب برای پیوند زنی موفق بسیار مهم بوده و افرادی که قصد انجام این کار را دارند، خوب است تا در رابطه با اصول مهم پیوند زدن درخت اطلاعات کاملی جمع‌آوری کنند. همچنین برای دریافت اطلاعات درباره پرورش انواع گیاه و انواع کود های مصرفی برای درختان مانند کود کلات آهن ، کود هیومیک اسید و … به وب سایت آبادیس مراجعه کرده و با ما در ارتباط باشید.

آبادیس، برترین تولیدکننده هیومیک اسید و کلات آهن در ایران

شرکت اکسیر دانش آبادیس یکی از برترین و بهترین تولیدکنندگان اسید هیومیک در ایران بوده که توانسته با استفاده از دانش و تجربه متخصصان داخلی و بهره‌مندی از بروزترین ماشین‌آلات و تجهیزات، انواع مختلف هیومیک اسید را با بالاترین کیفیت و قیمتی مقرون‌به‌صرفه به تولید برساند. پس از تجربه موفق هیومیک اسید، آبادیس با تولید کود کلات آهن، توانست به خوبی نیاز بازار به این کود را پاسخ دهد. عزیزانی که قصد تهیه و خرید هیومیک اسید و کلات آهن آبادیس را دارند، می‌توانند به وب‌سایت این شرکت مراجعه نمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *