شناخت علت ریزش گل خیار و راه‌های جلوگیری و درمان آن

پرورش خیار، مانند هر نوع گیاه دیگری، نیازمند رعایت برخی اصول و قواعد است. به طور کلی، پرورش گیاهان و محصولات سبزی و صیفی، همواره دشواری‌ها و چالش‌های بسیاری به همراه دارد. یکی از این مشکلات، ریزش گل خیار است. برای رفع این مشکل و گذر از این چالش، راه‌های مختلفی وجود دارد؛ اما درک علت اصلی، مهم‌ترین نکته در این رابطه است. تنها در صورتی می‌توان نسبت به درمان ریزش گل خیار اقدام کرد، که از علت آن مطلع بود.

با توجه به اهمیت شناخت و اطلاع از علت ریزش گل خیار، در این مقاله از وب‌سایت آبادیس قصد داریم تا به این موضوع پرداخته و دلایل و عوامل موثر در آن را به طور کامل بررسی نماییم. پس برای کسب اطلاعات بیشتر، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

 

فهرست محتوا

ریزش گل خیار

 

علت‌ ریزش گل خیار چیست؟

همانطور که در ابتدا گفتیم، ریزش گل خیار به دلایل گوناگونی رخ می‌دهد. برای رفع و جلوگیری از رخ‌دادن این اتفاق، اصلی‌ترین گام، شناخت علت ریزش گل خیار است. به طور کلی عواملی که می‌توانند موجب بروز این اتفاق شوند، عبارت‌اند از:

  • دما

دمای بالا یکی از مواردی است که باعث تحریک ریزش غنچه، گل و میوه می‌شود. در حقیقت دما می‌تواند با تأثیرگذاری بر روی تعادل هورمون‌های گیاهی، اندام‌های زایشی و میزان و نحوه تولید مواد فتوسنتزی، موجب تغییر در میزان تولید و القای ریزش گل شود. در طرف دیگر، در صورتی که گیاه سرمای شدید را تجربه کند، ممکن است دچار سرمازدگی شود. در صورت سرمازدگی، اولین علامت این اتفاق، ریزش شدید گل و ترکیدگی کلروفیل در ساختار اندام سبز است.

در صورتی که خیار را به صورت گلخانه‌ای کشت می‌کنید، بهتر است توجه داشته باشید که در صورتی که دما در طی ۲۴ ساعت، بالاتر از ۳۰ درجه سانتیگراد باشد، جذب از ریشه به صورت کامل متوقف خواهد شد. این موضوع، می‌تواند منجر به ریزش گل خیار و آسیب‌دیدگی گیاه شود. به طور کلی در نظر داشته باشید که بهترین دما برای رشد و تولید میوه برای خیار، دمای ۲۳ تا ۲۷ درجه سانتیگراد است.

هیومیک اسید مایع

  • رطوبت

هر گیاه و محصول، برای رشد، نیاز به رطوبت نسبی خاصی دارد. در صورتی که رطوبت به درستی تنظیم نگردد و هوا بسیار خشک یا مرطوب باشد، امکان اختلال در لقاح گل‌ها و در نتیجه خشک‌شدن و ریزش آن‌ها وجود دارد.

ریزش خیار

  • تغذیه

عدم تعادل مواد غذایی یکی دیگر از علت‌های ریزش گل خیار است. به طور کلی کمبود مواد غذایی می‌تواند ریزش گل خیار را در پی داشته باشد. کشاورزان و باغداران به خوبی می‌دانند که بهترین راه برای جلوگیری از رخ‌دادن این اتفاق، استفاده از کودهای پرکاربردی مانند کود اسید هیومیک است.

در رابطه با تغذیه به این نکته توجه داشته باشید که در تمامی مراحل رشد گیاه و به خصوص در مراحل گلدهی، تأمین متعادل مواد غذایی مورد نیاز گیاه ضروری است.

انواع کشت خیار

  • آبیاری

آبیاری درست، اصولی و به موقع، یکی از نکات مهم برای رشد گیاهان مختلف است. به طور کلی، آبیاری بسته به نوع و شرایط خاک، آب‌وهوا و همچنین نوع گیاهان متفاوت بوده و باید به شیوه‌های خاصی انجام شود. در همین راستا، در شرایطی که گیاه کم‌آبی را تجربه کند، دچار ریزش گل خواهد شد. همچنین آبیاری بیش‌ازحد و پوسیدگی ریشه گیاه نیز، از دیگر دلایل ریزش گل خیار به شمار می‌روند.

  • تعداد گل در بوته

دیگر علت ریزش گل خیار، شکل گرفتن تعداد زیادی گل و میوه در بوته است. در صورتی که تعداد گل و میوه در بوته، بیش از حد باشد، برخی از آن‌ها می‌ریزند. به طور کلی در شرایطی که تعداد گل‌ها و میوه‌ها زیاد باشد، بوته نمی‌تواند تمامی آن‌ها را نگه‌ دارد. چراکه مواد غذایی مورد نیاز برای پرورش تمامی آن‌ها را در اختیار ندارد. در چنین شرایطی بوته سعی می‌کند تا با تعدیل تعدادی از گل‌ها و میوه‌ها، شرایط را برای رشد باقی آن‌ها، فراهم کند.

  • آفات و بیماری‌ها

در بسیاری از شرایط، گیاه بر اثر بیماری‌ها و آفات دچار ضعف شده و به همین دلیل، گل‌های آن شروع به ریزش می‌کنند. در واقع گیاه، در چنین شرایطی با ریزش گل، سعی می‌کند تا منبع آلودگی را حذف نماید تا آلودگی به دیگر بخش‌ها منتقل نشود. در همین رابطه، در صورتی که بیماری‌ها و آفات به صورت دقیق و هدفمند کنترل و درمان نشوند، ممکن است گیاه را با مشکلات متعددی مواجه کنند.

آفاتی مانند شته‌ها و تریپس‌ها در کنار بیماری‌هایی مانند کپک خاکستری، از جمله عواملی هستند که علاوه بر آسیب‌رساندن به گیاه خیار، موجب ریزش گل‌های آن نیز می‌شوند.

  • شوری

تجمع شوری در اطراف ریشه گیاه، موجب ریزش گل و یا گل‌سوزی می‌شود. در حقیقت استفاده از کودهای شیمیایی به صورت غلط، اصلی‌ترین عامل تجمع شوری در اطراف ریشه گیاه است.

  • تراکم کشت

در صورتی که کشت تراکم بالایی داشته باشد، به واسطه رقابت بین گیاهان بر سر مواد غذایی، آب و نور، عملکرد گیاهان کاهش می‌یابد. در حقیقت این تراکم بالای کشت است که یکی از دلایل ریزش گل خیار به شمار می‌رود.

ریزش خیار

  • شرایط آب و هوا

نور خورشید یکی از مهم‌ترین نیازهای گیاهان برای رشد به شمار می‌روند. در برخی شرایط مانند ابری بودن روزهای متعدد، گیاه نمی‌تواند میزان نور مورد نیاز خود را جذب نماید. همچنین در برخی دیگر از شرایط، به واسطه تابش مستقیم نور خورشید در ساعات طولانی به گیاه، ممکن است گیاه آسیب ببیند. در نتیجه این موضوع، نور خورشید در صورتی که بیش از اندازه یا کمتر از حد بتابد، ممکن است موجب ریزش گل خیار شود.

  • باد

وزش بادهای شدید در کنار تغییرات ناگهانی دما و رطوبت نسبی، می‌تواند موجب آسیب‌دیدگی‌های گیاهان خیار موجود در فضای باز و ریزش گل‌ها و میوه‌های آن‌ها شود.

  • زمان جمع‌آوری میوه

دیگر علت ریزش گل خیار، تأخیر در جمع‌آوری میوه‌های رسیده است. برداشت دیرهنگام میوه‌ها علاوه بر کاهش میزان بازارپسندی آن‌ها، موجب می‌شود تا بخشی از مواد غذایی ساخته شده توسط گیاه به میوه‌های آماده اختصاص پیدا کرده و در نتیجه، این مواد غذایی به تخمدان‌های جوان نرسند.

 

به طور کلی موارد بسیاری بر روی ریزش گل خیار تأثیر می‌گذارند که برخی از آن‌ها شامل دما، رطوبت، تغذیه، آبیاری، تعداد گل در بوته، آفات و بیماری‌ها، شوری، تراکم بالای کشت، شرایط آب و هوا، باد و زمان جمع‌آوری میوه می‌شود.

درمان ریزش گل خیار

بهترین راه درمان ریزش گل خیار چیست؟

به طور کلی، توجه به عواملی که می‌توانند موجب ریزش گل خیار شوند و رعایت نکات مربوط به هرکدام از آن‌ها، بهترین راه جلوگیری از بروز این اتفاق است. در کنار این موارد، توجه داشته باشید که راه‌های مختلفی برای تقویت گیاه و جلوگیری و درمان ریزش گل خیار وجود دارد؛ اما بهترین راه درمان ریزش گل خیار چیست؟

هیومیک اسید، یکی از کودهی آلی و شگفت‌انگیزی است که می‌تواند با مزایای بسیاری که به همراه دارد، از این اتفاق جلوگیری کند. در حقیقت، این کود موجب تنظیم PH و میزان شوری خاک می‌شود، مقاومت گیاه را نسبت به تنش‌های محیطی افزایش می‌دهد، نیاز به استفاده از کودهای شیمیایی را در بلند مدت کاهش داده و همچنین به تقویت ریشه و فتوسنتز بهتر گیاه کمک می‌کند. در نتیجه این موضوع، گیاه با سلامت و شادابی بیشتری زیست خود را ادامه داده و دچار ریزش گل‌ها نمی‌شود.


بیشتر بخوانید: قارچ فوزاریوم ، دلیل پژمرده شدن خیار


جمع‌بندی

در این مقاله از وب‌سایت آبادیس، تلاش کردیم تا به ریزش گل خیار پرداخته و دلایل، عوامل و راه‌های درمان آن را به طور کامل بررسی نماییم. همانطور که گفتیم، ریزش گل خیار ممکن است به دلایل مختلفی رخ بدهد که برای درمان آن، شناخت دلیل اصلی و تأثیرگذار بر ریزش گل، مهم‌ترین گام به شمار می‌رود.

آبادیس، تولیدکننده برتر هیومیک اسید و کلات آهن

شرکت اکسیر دانش آبادیس ، یکی از برترین تولیدکنندگان هیومیک اسید در ایران است که توانسته با تولید محصولی باکیفیت و قدرتمند، نیاز بازار به این کود شگفت‌انگیز را به خوبی تأمین نماید. هیومیک اسید آبادیس، در انواع و فرم‌های مخلتف پرک، مایع و پودری با کیفیتی بالا در اختیار مشتریان و مخاطبان محترم قرار گرفته‌اند. پس از تجربه موفق تولید هیومیک اسید، آبادیس اقدام به تولید کود کلات آهن با درص آنالیز بالا، کیفیت بی‌نظیر و قیمت مقرون‌به‌صرفه نموده است. عزیزانی که به دنبال خرید هیومیک اسید و کود کلات آهن آبادیس هستند، می‌توانند همین حالا از طریق وب‌سایت این شرکت اقدام نمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *