شناخت انواع قارچ کش ها و بهترین زمان سمپاشی آن‌ها

سمپاشی علیه قارچ ها، یکی از بهترین روش‌های دفع آفات و حفظ سلامت کلی مزرعه به‌شمار می‌آید. قارچ‌ها، یکی از عوامل تهدید‌کننده برای سلامت گیاه و درختان میوه محسوب می‌شوند که نسبت به آفات دیگر، همه‌گیری بیشتر و گسترده‌تری از آن‌ها ثبت شده است. هجوم آفات و وجود بیماری‌های قارچی در یک منطقه، نه‌تنها تاثیرات منفی بسیاری بر کیفیت محصولات کشت‌شده دارد، بلکه خسارات جبران‌ناپذیری را به کشاورزان و باغداران، وارد می‌کند. آب‌و‌هوای نامناسب، عدم کوددهی صحیح و به‌موقع و عدم رعایت بهداشت خاک، جزو عواملی است که سبب بروز بیماری‌های قارچی در گیاهان و درختان می‌شود. بنابراین شناخت انواع قویترین سم قارچ کش و بهترین زمان استفاده از آن به کشاورزان و باغداران کمک می‌کند تا از سلامت گیاهان خود در برابر بیماری‌های قارچی، حفاظت نمایند. همچنین برای رشد و بهبود خاک گیاهان، باغداران و کشاورزان می بایست استفاده از کود مناسب مانند هیومات پتانسیم را فراموش نکنند.

بهترین زمان سمپاشی از قارچ کش ها

فهرست محتوا

قارچ‌کش چیست و مزایای استفاده از آن‌ها

قارچ‌کش‌ها ترکیباتی سمی هستند که موجب مرگ و یا نابودی کامل پرگنه (colony) از روی گیاه می‌شوند.  قارچ‌کش‌ها به صورت پودر در بازار موجودند و معمولاً حدود ۹۰ درصد از ترکیبات آن‌ها را گوگرد تشکیل می‌دهد که عنصری بسیار سمی است. سایر مواد فعال موجود در قارچ‌ کش‌ ها عبارتند از: روغن چریش، روغن رزماری، روغن جوجوبا، باکتری باسیلوس سوبتیلیس و قارچ مفید Ulocladium oudemansii. مواد دیگری نیز تحت عنوان fungi static وجود دارند که به شبه قارچ کش معروفند. ترکیبات آن با ترکیبات قارچ‌کش متفاوت است و اغلب بدون از بین بردن خود قارچ، سبب توقف رشد و یا مانع بیماری‌زایی آن می‌شوند.

مزیت استفاده از قویترین سم قارچ کش این است که می‌توانند از رشد قارچ‌ها بدون آسیب رساندن به محصول جلوگیری کنند. برخی از روش‌های دیگر کنترل قارچ‌ها می‌تواند به محصولات آسیب برساند یا بر کیفیت محصولات تأثیر بگذارد. همزمان با استفاده از قارچ کش ها باید به کیفیت خاک توجه داشت بنابراین برای رسیدن به نتیجه مطلوب تر استفاده از کودهای متناسب با گیاه را نباید فراموش کرد. مانند کودهای خرید هیومیک اسید پرک یا هیومیک اسید مایع که از خانواده هیومیک اسید ها هستند و برای خاک بسیار مفیدند.

قارچ‌کش‌ها روشی موثر برای از بین بردن قارچ‌هایی هستند که به محصولات زراعی آسیب می‌رسانند؛ بدون اینکه روی سلامت و کیفیت خود محصولات تأثیر بگذارند. مزیت دیگر این ترکیبات این است که توان دفاعی گیاه را در مقابل قارچ بیمارگر افزایش می‌دهند.

 

در این بخش از مطلب، با انواع قارچ کش ها و عملکرد هر یک بیشتر آشنا می‌شویم.

۱.    قارچ‌کش‌های مسی

همانطور که از نام این نوع از قارچ‌کش پیداست، از ترکیبات مسی در آن برای کنترل و رفع بیماری‌های قارچی استفاده می‌کنند. مهمترین ترکیبات این قارچ‌کش، کات کبود، بردو، اکسی کلرور مس و اکسید مس است. ترکیبات مسی در دفع انگل‌های اندوفیت، انگل‌های داخلی گیاهان همچون لکه سیاه سیب و گلابی، سفیدک‌های کرکی، زنگ‌‌زدگی تره و باکتری‌های بیمارگر تاثیرگذارند. قارچ‌کش‌های مسی خواص آنتی‌بیوتیکی دارند و علاوه بر نابودی بیمارگر قارچی، باکتری‌کش نیز هستند.


بیشتر بخوانید: ترکیب هیومیک با سایر کودها 

ترکیب هیومیک اسید با سایر کودها


۲.    قارچ‌کش‌های گوگردی

اولین ماده‌ای که به‌عنوان قارچ‌کش توسط بشر استفاده شد، گوگرد بود. این ماده همچنان قویترین سم قارچ کش است که توسط کشاورزان و باغداران استفاده می‌شود. گوگرد عنصری فراوان در طبیعت است که خواص بسیار زیادی دارد. کاربردهای گوگرد محدود به کشتار بیمارگر قارچی نیست. این عنصر در اصلاح و تنظیم ph خاک‌های قلیایی نیز اثر دارد. گوگرد خود به تنهایی قارچ‌کش است و نیاز به ترکیب با عنصر دیگری ندارد. از این قارچ‌کش برای کنترل سفیدک‌های پودری و نابوی کنه‌ها استفاده می‌شود. ذکر این نکته حائز اهمیت است که کشتار بی‌رویه کنه‌های شکاری اغلب سبب طغیان کنه‌های نباتی می‌شود.

سمپاشی علیه قارچ ها

۳.    قارچ‌کش‌های سیستمیک

تا سال ۱۹۶۵، هیچ قارچ‌کشی که با انجام آزمایشات و تست موفق وارد بازار شده باشد، وجود نداشت. اما درست در همین سال بود که اولین و بهترین قارچ‌کش سیستمیک و قویترین سم قارچ کش واقعی با نام کربوکسین برای کنترل سیاهک آشکار گندم وارد بازار شد. ترکیبات سیستمیک، چهار ویژگی معین دارند:

  • توسط یکی از اندام‌های گیاه نظیر ریشه، ساقه یا برگ گیاه جذب می‌شوند.
  • قابلیت انتقال به سایر اندام‌های گیاه را دارند.
  • بر سلامت و ساختار فیزیولوژیک گیاه اثر نامطلوب ندارند.
  • تاثیری قوی بر روی مرگ یا نابودی بیمارگر دارند.

شناخت انواع قارچ کش ها و بهترین زمان سمپاشی

۴.     قارچ‌کش‌های کربن‌دار

قارچ‌کش‌های کربن‌دار، خود به چند دسته مختلف تقسیم می‌شوند:

●      دارای ترکیبات بنزنی

ترکیبات بنزنی شامل سه گروه تتراکلرونیترو بنزن، پنتاکلرونیترو بنزن و سولفوسیانودی نیترو بنزن می‌شوند. از سم پنتاکلرونیترو بنزن، برای اهدافی همچون ضدعفونی خاک و بذرها علیه سیاهک پنهان استفاده می‌شود. این ترکیب در بازار فروش لوازم کشاورزی، به نام‌های براسیکول و تیل کارکس عرضه می‌گردد.

خرید هیومیک اسید

از سولفوسیانودی نیترو بنزن نیز برای دفع بیماری‌هایی نظیر سفیدک داخلی، لکه سیاه سیب و گلابی و علائم زنگ‌زدگی‌ در گیاهان استفاده می‌شود. وجود ترکیب نیتریت اسید در ساختار این سم، سبب تقویت ساقه، ریشه و برگ‌های گیاه نیز می‌شود.

●      مشتقات نیتروفنل و کلروزها

نام تجاری این قارچ‌کش، کارتان است که برای از‌بین‌بردن سفیدک‌های سطحی و کشتن کنه‌ها کاربرد دارند. از جمله قارچکش‌های موجود در این دسته، می‌توان از دینوکارپ‌ها نام برد که قابلیت انحلال آن‌ها در آب پایین است.

قارچ‌کش‌های مسی، گوگردی، سیستمیک و کربن‌دار، معروف‌ترین ترکیبات برای دفع بیمارگرهای قارچی و باکتریایی هستند.

شناخت انواع قارچ کش ها

دلایل سمپاشی علیه قارچ ها

امروزه خرید سم و قارچ‌کش برای پیشگیری و درمان بیماری‌های قارچی در گیاهان و درختان، ضدعفونی بذرها و بستر کاشت به امری رایج تبدیل شده است. چرا که عدم انجام سمپاشی علیه قارچ‌ ها، آثار و تبعات جبران‌ناپذیری دارد؛ زیرا قارچ‌ها در ردیف نخست زیان‌رسانی به محصولات گیاهی دنیا محسوب می‌‌شوند. همچنین برای رشد گیاهان باید از کودهایی که به بهبودی عملکرد خاک کمک می کند استفاده کرد، برای مثال هیومیک اسید مایع یا هیومیک اسید پرک برای مطالعه جزئیات میتوانید به صفحه محصولات ما در وبسایت سر بزنید.

قویترین سم قارچ کش و بهترین قارچ کش سیستمیک، سم‌های سیستمیک و یا طبیعی هستند که قارچ‌ها و هاگ‌های آن‌ها را از بین می‌برند و یا از رشد آن‌ها جلوگیری می‌نمایند. این آفت‌کش‌ها می‌توانند برای کنترل قارچ‌هایی که به گیاهان آسیب می‌رسانند، از جمله زنگ، کپک و بلایت استفاده شوند. این مواد همچنین برای کنترل کپک نیز کاربرد دارند. قارچ‌کش‌ها به روش‌های مختلفی عمل می‌کنند، اما بیشتر آن‌ها به غشای سلولی قارچ آسیب می‌رسانند یا در تولید انرژی در سلول‌های قارچ اختلال ایجاد می‌کنند.

قوی ترین سم قارچ کش

نکات مهم در هنگام استفاده از قارچ‌کش‌ها

نکات زیر را برای کنترل بیماری‌های قارچی و استفاده صحیح از قارچ‌کش‌ها، فراموش نکنید:

  1. وجود یک بیماری قارچی در گیاهان به راحتی قابل تشخیص است. برای کمک به شناسایی بیماری‌های گیاهی، با اداره جهاد کشاورزی شهرستان خود تماس بگیرید. آن‌ها می‌توانند یک استراتژی درمانی مناسب برای باغ شما توصیه کنند.
  2. اغلب بیماری‌های گیاهی زمانی منتقل می‌شوند که برگ‌ها مرطوب باشند. برای خشک نگه داشتن برگ‌ها می‌توان از آبیاری سطح زمین و گردش هوای خوب استفاده کرد.
  3. بسیاری از قارچ‌کش‌ها روی سطح بافت‌های گیاهی باقی می‌مانند و در سرتاسر گیاه پخش نمی‌شوند. برخی دیگر به کوتیکول نفوذ کرده و از طریق بافت‌های گیاهی در سراسر ساختار گیاه، گردش می‌کنند.
  4. قیچی هرس و سایر ابزارها می‌توانند بیماری‌های گیاهی را از گیاهی به گیاه دیگر منتقل کنند. برای جلوگیری از انتشار پاتوژن‌های قارچی، راجع به بهداشت باغ مطالعه بیشتری داشته باشید.
  5. اگرچه قارچ‌کش‌ها می‌توانند پیشرفت علائم جدید را کند یا متوقف کنند، اما بسیاری از آن‌ها فقط برای جلوگیری از بیماری طراحی شده‌اند. بنابراین استفاده از آن‌ها، پس از بروز علائم، آنچنان مؤثر نیستند.
  6. تمام بیماری‌های قارچی توسط قارچ کش‌ها قادر به کنترل نیستند. این بیماری‌ها شامل بیماری‌های آوندی مثل فوزاریوم‌ها و ورتیسیلیوم‌ها می‌شوند. بیماری‌هایی که توسط انواع دیگر ارگانیسم‌ها ایجاد می‌شوند.

استفاده از قارچ کش ها

بهترین زمان سمپاشی قارچ کش

در درجه اول، باید ذکر کنیم که پیشگیری مقدم بر درمان است. بنابراین زمان استفاده از قارچ کش زمانی موثر است،که هنوز علائمی از وجود عناصر بیمارگر بر روی سطح برگ‌ها یا میوه‌های درخت مشاهده نشده است. همچنین بهترین زمان سمپاشی قارچ کش، صبح زود یا شب است. هر چه دما بیشتر و رطوبت نسبی کمتر باشد، فرصت تبخیر قارچ‌کش بیشتر است. با سمپاشی در اوایل صبح یا شب که دما کمتر و رطوبت نسبی بیشتر است، می‌توان از بروز این امر جلوگیری کرد.

همچنین استفاده از کود کلات آهن می‌تواند کاهش احتمالی آهن موجود در خاک بعد از دوره سم پاشی را جبران کند؛ جهت استعلام قیمت کود کلات آهن با کارشناسان مجموعه آبادیس ارتباط برقرار فرمائید.

جمع‌بندی

در این مقاله در مورد انواع قارچ کش ها، نکات زمان استفاده از قارچ کش و بهترین زمان سمپاشی قارچ کش، اطلاعات مفیدی بدست آوردیم. قارچ‌کش‌ها برای جلوگیری از رشد کپک‌ها روی محصولات کشاورزی استفاده می‌شوند. برخی از مهم‌ترین قارچ‌کش‌ها عبارتند از: کاپتان، فوپت، دیتیوکاربامات‌ها، پنتاکلروفنل و جیوه‌ها. قارچ‌کش‌های تریازول پرمصرف‌ترین دسته قارچ‌کش‌ها در جهان هستند. این قارچ‌کش‌های سیستمیک موضعی، در سراسر ساختار گیاه، به جز برگ‌ها حرکت می‌کنند. قارچ‌کش‌های تریازول (فولیکور، دومارک) آنزیمی را که در تولید استرول قارچ‌ها نقش دارد، مهار می‌کند. همچنین با استفاده از کود هیومیک اسید که با محدود ‌نمودن فضای رشد میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا، از بروز بیماری‌های قارچی پیشگیری می‌کند، محصولات خود را بهبود ببخشید.

خرید هیومیک اسید از آبادیس

بهترین نوع کود هیومیک اسید در ایران، از لئوناردیت استخراج شده از شهرهای طبس، یزد، کرمان و مشهد تهیه می‌شود. لئوناردیت موجود در این مناطق، به دلیل دارا بودن درصد بالایی از هیومیک اسید، پایین بودن میزان ناخالصی و رنگ قهوه‌ای تیره، برای تولید این کود ارزشمند استفاده می‌شود. برای اینکه بتوانید این کود را با مرغوبیت بالا تهیه کنید، باید راه‌های تشخیص هیومیک اسید اصل از نمونه تقلبی را بدانید. البته یک روش دیگر این است که خرید خود را از وبسایت‌های معتبر نظیر آبادیس که اولین تولیدکننده هیومیک اسید به فرم پرک در ایران است، انجام دهید.

یک نظر برای “شناخت انواع قارچ کش ها و بهترین زمان سمپاشی آن‌ها”

  1. مسعودولیپور
    پاسخ

    مسعودولیپور

    عالی هستش مرسی

    • admin
      پاسخ

      admin

      سلام وقت بخیر
      ممنون بابت نظر شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *