قارچ فوزاریوم ، دلیل پژمرده شدن خیار

فوزاریوم یک گونه قارچی از خانواده بزرگ کپک‌ها است که به صورت توده‌ای در خاک رشد کرده و گسترش می‌یابد. سپس این قارچ از طریق ریشه گیاهان وارد بافت گیاه و آوند آن شده و به سلامت گیاه آسیب می‌رساند. فوزاریوم همچنین می‌تواند در مراحل بعدی استفاده گیاه توسط دام یا انسان باعث ایجاد بیماری‌های بسیاری در آن‌ها نیز بشود. در این مقاله با قارچ فوزاریوم، نحوه مقابله و جلوگیری از گسترش آن آشنا خواهیم شد. اسید هیومیک کود مناسبی برای تامین سلامت خاک و جلوگیری از انواع بیماری های صیفی جات است.

فهرست محتوا

قارچ فوزاریوم

قارچ فوزاریوم چیست؟

قارچ فوزاریوم یکی از انواع خانواده قارچ‌های خاکی است که در مناطق زیادی از جهان به‌ویژه در مزارع کشاورزی یافت می‌‎شود. این قارچ اثرات بدی بر روی محصولات دارد و باعث پژمردگی گیاهان می‌شود. در چنین حالتی به بیماری گیاه، پژمردگی فوزاریومی یا پژمردگی آوندی می‌گویند که بیشتر در صیفی‌جاتی از قبیل خیار، گوجه، لوبیا و نخودفرنگی یافت می‌شود. ب

اثرات قارچ فوزاریوم بر گیاهان

مکانیزم عملکرد فوزاریوم این‌گونه است که قارچ از طریق خاک خود را به آوند گیاه رسانده و از آن تغذیه می‌کند. همچنین آوند گیاه را مسدود کرده و مانع رسیدن آب به قسمت بالایی ساقه و برگ‌ها می‌شود. در نتیجه برگ‌های بالایی و ساقه گیاه به‌سرعت پژمرده و زرد می‌شوند و ساقه‌ها نیز قهوه‌ای‌رنگ می‌شوند. روش دیگر حمله قارچ فوزاریوم به گیاهان از طریق جراحت‌ها و بریدگی‌های موجود بر روی ساقه گیاه است. این قارچ به‌سرعت به آن مکان حمله کرده و باعث ازبین‌رفتن گیاه می‌شود. برای مقاوم شدن خاک می توان از انواع کود مانند هیومیک اسید مایع ، هیومیک اسید پرک و… استفاده کرد.

 

هیومیک اسید مایع

پژمردگی آوندی خیار

در مزارع صیفی‌جاتی مانند خیار، آلودگی قارچی یکی از مشکلات بسیار شایع است که مانعی برای کاشت و بهره‌برداری خیار محسوب می‌شود. اگر مراقبت‌های قبل از کاشت به‌درستی انجام نشود، قارچ فوزاریوم به‌راحتی از طریق ریشه به آوند نازک خیار وارد می‌شود. سپس ساقه و برگ‌ها از قسمت بالا شروع به زردشدن می‌کند. در ابتدا شاید کشاورز متوجه نشود که دلیل پژمرده شدن خیار قبل از چیده شدن رسوخ قارچ فوزاریوم به درون گیاه است. اما به‌مرور علاوه بر پژمردگی برگ‌ها، ساقه‌ها شروع به قهوه‌ای شدن می‌کنند. در نهایت کل مزرعه خیار بدون وجود هیچ محصولی پژمرده شده و از بین می‌رود.


بیشتر بخوانید: نحوه کودآبیاری در روش قطره ‌ای و غرقابی


فوزاریوم نوعی قارچ است که در خاک رشد کرده، از طریق ریشه وارد بافت آوند گیاه می‌شود. این قارچ باعث پژمردگی برگ‌ها و ساقه‌های گیاه از قسمت بالا می‌شود.

 

دلایل پژمرده شدن خیار

نحوه مقابله اولیه با قارچ فوزاریوم

برای مقابله با قارچ فوزاریوم قدم اول پیشگیری از رسوخ قارچ به گیاهان از طریق بهبود ساختار خاک است. اگر خاک به این قارچ آلوده باشد، تا چندین سال هر نوع گیاه یا صیفی‌جاتی که در آن کاشته شود را آلوده می‌کند و باعث ازبین‌رفتن محصولات می‌شود. همچنین کاشت ارقام مقاوم، پرهیز از آبیاری بیش از حد، رعایت بهداشت خاک (برای بهبود ساختار خاک و حفظ سلامت و بهداشت آن می‌توان ماده آلی خاک را با افزودن هیومیک اسید به خاک افزایش داد.) از روش‌های مقابله با قارچ است. برای سفارش و خرید هیومیک اسید به وبسایت ما سر بزنید.


بیشتر بدانید: اهمیت و کنترل گرده افشانی

اهمیت و کنترل گرده افشانی


مقابله با فوزاریوم در هنگام مشاهده

در بسیاری از مزارع صیفی‌جات پس از کاشت بذر، کشاورزان متوجه وجود قارچ فوزاریوم بر روی گیاه با علائمی مانند پژمرده شدن برگ‌ها و ساقه‌ها و متمایل‌شدن رنگ بوته‌ها به زرد و نارنجی می‌شوند. در این شرایط اسپورهای قارچ نیز به‌راحتی بر روی گیاهان قابل‌مشاهده است. با برش عرضی ساقه‌ها نیز می‌توان این حلقه‌های قهوه‌ای‌رنگ بر روی آوند گیاه را مشاهده کرد. در این حالت اگر این بیماری در مراحل اولیه باشد، شاید بتوان با اقداماتی از پیشروی آن جلوگیری کرد. می‌توان ساقه‌های آلوده را جدا یا به طور کامل از خاک درآورد و محل را با قارچ‌کش ضدعفونی نمود. انجام این کار باعث عدم پیشروی قارچ در بقیه بوته‌ها شده و آن‌ها را نجات می‌دهد. همچنین برای شناخت علت ریزش گل خیار مقاله ریزش گل خیار را مطالعه کنید.

از بهترین روش‌های مقابله با قارچ فوزاریوم، بهبود ساختار خاک و اطمینان از سلامت خاک قبل از کاشت است. این کار را می‌توان با افزودن هیومیک اسید به خاک انجام داد.

هیومیک اسید آبادیس

قارچ فوزاریوم می‌تواند آسیب‌های زیادی به ریشه و ساقه گیاهان وارد کند. وجود این قارچ در خاک و حذف آن با روش‌های نامتداول به حداقل بیست سال وقت نیاز دارد. هیومیک اسید با کمک به بهبود ساختار خاک و افزایش ماده آلی آن و درعین‌حال حفظ بهداشت خاک می‌تواند تا حدودی گیاهان را در برابر تنش‌های مختلفی از جمله بیماری‌های قارچی مقاوم کند. اما برای ازبین‌بردن انواع قارچ‌ها توصیه می‌شود با یک گیاه‌پزشک مشورت نمایید. شرکت اکسیر دانش آبادیس با بررسی تقاضا و نیاز کشاورزان، اقدام به تولید بهترین اسید هیومیک کرده است. برای خرید هیومیک اسید تنها کافی است با شماره‌های موجود در وب‌سایت آبادیس تماس گرفته و خرید خود را به انجام برسانید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *