راه‌های درمان پوسیدگی ریشه درخت و گیاه

پرورش گیاهان و درختان مختلف، یکی از فعالیت‌هایی بوده که سختی‌ها و چالش‌های مختص به خود را دارد. یکی از نکاتی که همواره باغداران، کشاورزان و افراد علاقه‌مند به گل‌وگیاه باید به آن توجه کنند، توجه به سلامت گیاه و ریشه آنان است. ریشه به عنوان یکی از اندام‌های بسیار مهم گیاه، باید همواره سلامت باشد. چراکه در صورت بیماری ریشه، گیاه نمی‌تواند مواد معدنی را از خاک جذب کرده و در نهایت از بین می‌رود.

یکی از بیماری‌هایی که می‌تواند منجر به آسیب دیدن ریشه شود،، بیماری پوسیدگی ریشه درخت و گیاه است. اما پوسیدگی ریشه چیست و چه راه‌های برای درمان آن وجود دارد؟

در همین راستا، در این مقاله از وب‌سایت آبادیس، قصد داریم تا به پوسیدگی این اندام مهم گیاهان و درختان بپردازیم و راه‌های درمان و بهترین قارچ کش برای پوسیدگی ریشه را معرفی کنیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

 

فهرست محتوا

 

پوسیدگی ریشه درخت

پوسیدگی ریشه چیست؟

پوسیدگی ریشه، در واقع به پوسیده‌شدن و گندیدن ریشه گفته می‌شود که میکروارگانیسم‌های مختلفی مانند قارچ‌ها و باکتری‌ها در آن نقش داشته و موجب آن می‌شوند. به طور کلی در تمامی خاک‌ها باکتری و قارچ وجود دارد، اما زمانی این میکروارگانیسم‌ها شروع به رشد و تکثیر می‌کنند که محیط برای این کار مناسب باشد. محیطی مناسب تکثیر و رشد باکتری‌ها و قارچ‌ها است که گرم و بدون اکسیژن باشد. در نتیجه این موضوع، آبیاری بیش از حد و زیاد می‌تواند یکی از دلایل پوسیدگی ریشه گیاهان به شمار برود. نکته اینجا است که پوسیدگی می‌تواند از گیاهی به گیاه دیگر منتقل شود و این موضوع باعث می‌شود تا لزوم جلوگیری از بروز این اتفاق و رفع سریع آن به خوبی درک شود.

 

هیومیک اسید آبادیس

 

پوسیدگی ریشه درخت و گیاه چه علائمی دارد؟

به طور کلی بعضی از علائم پوسیدگی ریشه درخت و گیاه ممکن است با بی‌آبی و تشنگی گیاه اشتباه گرفته شوند. که در این صورت با تشخیص اشتباه و آبیاری مجدد، علائم پوسیدگی بیشتر می‌شود. در نتیجه این موضوع، بهترین راه تشخیص پوسیدگی ریشه، کنار زدن خاک و مشاهده عینی ریشه است. در واقع در زمانی که ریشه حالت پوسیده، قهوه‌ای، گندیده و لزج داشته باشد و بوی نامطبوعی تولید نماید، پوسیدگی ریشه اتفاق افتاده است. از جمله علائمی که نشان‌دهنده پوسیدگی این اندام حیاتی هستند می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • زردشدن و پژمردگی برگ گیاهان
  • رنگ‌ پریدگی و چروک شدن ساقه
  • بی حالی و تشنگی گیاه

 

پوسیدگی ریشه گیاه و درخت، به پوسیدگی و گندیدگی ریشه گیاه در اثر فعالیت برخی عوامل و میکروارگانیسم‌ها گفته می‌شود که می‌تواند از بین رفتن ریشه و گیاه را موجب شود. این موضوع، با نشانه‌هایی مانند زردشدن و پژمردگی، رنگ‌پریدگی و چروک‌شدن، بی‌حالی و تشنگی همراه است.

 

دلایل پوسیدگی ریشه گیاه و درخت

پوسیدگی ریشه درخت به دلایل مختلفی اتفاق می‌افتد. توجه به دلیل پوسیدگی قبل از اقدام برای درمان و تصمیم‌گیری در مورد راه‌ حل، یکی از مهم‌ترین نکاتی است که برای درمان پوسیدگی ریشه درخت باید به آن توجه نمود. از جمله دلایل پوسیدگی ریشه می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • خاک غرقابی

مانند تمامی اندام‌های گیاه، ریشه نیز به تهویه مناسب نیاز دارد. در زمان باران‌های شدید و آبیاری نامناسب و بیش از حد، خاک در حال غرقابی قرار می‌گیرد. در چنین شرایطی، رطوبت اطراف ریشه بسیار زیاد می‌شود و باعث پوسیدگی و نابودی ریشه می‌گردد. در کنار این موضوع، در شرایطی که رطوبت خاک بسیار زیاد است، محیط برای تکثیر و گسترش قارچ‌های بیماری‌زا فراهم می‌شود. در چنین شرایطی، این قارچ‌ها باعث واردشدن آسیب قابل‌توجهی به طوقه و ریشه گیاهان و درختان می‌شوند.

پوسیدگی ریشه درخت

  • آفات و بیماری‌ها

به طور کلی آفات و بیماری‌های مختلفی باعث پوسیدگی ریشه درختان می‌شوند. برای مثال، قارچ‌هایی مانند فایتوفتورا و آرمیلاریا از جمله عوامل پوسیدگی ریشه درخت شناخته می‌شوند. علائم پوسیدگی ریشه در اثر عواملی مانند فایتوفتورا و آرمیلاریا در اطراف طوقه و روی تنه درخت قابل مشاهده است.

در سمت دیگر، آفاتی مانند شته ریشه، سوسک‌ها و کرم‌های ریشه‌خوار وجود دارند. این آفات نیز آسیب شدیدی به ریشه وارد می‌کنند که می‌تواند منجر به از بین رفتن کامل گیاه شود.

 

به طور کلی عوامل پوسیدگی ریشه درخت و گیاه، شامل دو عامل مهم می‌شود. عامل اول، غرقابی بودن خاک و عامل دوم، آفات و بیماری‌ها است. تشخیص عامل اصلی این مشکل، در جهت رفع و تصمیم‌گیری در رابطه با راه حل، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

 

راهکارهای پیشگیری از پوسیدگی ریشه درخت

به طور کلی، توجه به عوامل رشد و توسعه بهتر و بیشتر ریشه گیاهان، بهترین راه برای جلوگیری و درمان پوسیدگی ریشه گیاهان است. توجه به سلامت محیط پیرامونی در این بخش از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در شرایطی که ریشه رشد خوب و مطلوبی داشته باشد، دیگر اندام‌ها نیز عملکردی بسیار خوب از خود ارائه می‌دهند. در ادامه، راهکارهای پیشگیری از پوسیدگی ریشه درخت را بررسی خواهیم نمود:

  • کاشت نهال بر روی پشته: در صورتی که از ابتدا نهال بر روی پشته کاشته شود، دیگر پوسیدگی طوقه درخت اتفاق نمی‌افتد.
  • احداث باغ در زمین‌هایی با بافت و زهکشی مناسب: خاک‌های دارای بافت و زهکشی مناسب، محیطی بسیار خوب و عالی را برای رشد و نمو ریشه گیاهان و درختان ارائه می‌کنند. در این رابطه، نوع خاک از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که باغبان، کشاورز یا فرد علاقه‌مند باید به خوبی آن را در نظر بگیرد.
  • تهیه پایه‌های مقاوم: برخی پایه‌ها در درختان میوه، نسبت به شرایط غرقابی مقاومت بسیار بالایی دارند. در نتیجه قبل از احداث می‌توان این پایه‌ها را تهیه و کشت نمود.
  • استفاده از برخی کودها در جهت افزایش رشد و مقاومت ریشه: توجه به کوددهی و تأمین نیازهای گیاه یکی از مواردی است که به خوبی از بروز پوسیدگی ریشه درخت جلوگیری می‌کند. برای مثال، استفاده از هیومیک اسید در این رابطه بسیار کمک‌کننده است. هیومیک اسید با بهبود رشد و گسترش ریشه، باعث می‌شود تا ریشه شرایط خوبی داشته باشد. همچنین افزایش مقاومت گیاه و درخت نسبت به تنش‌های محیطی و بهبود هوادهی خاک، از دیگر فواید هیومیک اسید است که باعث جلوگیری از رخ‌دادن پوسیدگی در نواحی ریشه می‌شود، برای خرید اسید هیومیک و بهره‌مندی از فواید آن با کارشناسان ما تماس حاصل فرمائید.

 

درمان پوسیدگی ریشه درخت

 

به طور کلی راه‌های پیشگیری از پوسیدگی ریشه گیاهان و درختان شامل کاشت نهال بر روی پشته، احداث باغ در زمین‌هایی با بافت و زهکش مناسب، تهیه پایه‌های مقاوم و استفاده از برخی کودها در جهت افزایش رشد و مقاومت ریشه (مانند هیومیک اسید) هستند.

راهکارهای درمان پوسیدگی ریشه درخت

درمان پوسیدگی ریشه درخت راه‌های مختلفی دارد. در واقع با شناخت عامل اصلی پوسیدگی، می‌توان راهکار مناسب را در جهت درمان انتخاب نمود. به طور کلی این راه‌کارها عبارت‌اند از:

  • مصرف اصولی کودها: کودهایی مانند هیومیک اسید که باعث تنظیم میزان PH خاک و کاهش بیماری‌های قارچی ریشه می‌شوند می‌توانند پوسیدگی ریشه درخت را درمان کنند.
  • آبیاری منظم و کافی: اصلاح روند آبیاری یکی از نکات بسیار مهم است. در شرایط پوسیدگی، به هیچ عنوان نباید ریشه درگیر تنش خشکی شود. در نتیجه یک برنامه آبیاری مناسب و تخصصی برای گیاه و درخت، می‌تواند تا حد زیادی کمک‌کننده باشد.
  • استفاده از قارچکش‌ها: استفاده از قارچ کش پوسیدگی ریشه یکی از بهترین راه‌ها برای کنترل عوامل بیماری‌زا قارچی و باکتریایی است. در این رابطه باید توجه نمود که هر قارچکش دارای کاربرد مصرف متفاوتی است.

بهترین قارچ کش برای پوسیدگی ریشه

به طور کلی استفاده از قارچ‎کش‌ها یکی از روش‌های درمان پوسیدگی ریشه است. اما با توجه به کاربردهای متفاوت هر یک از قارچ کش‌ها، نیاز است تا آن‌ها را متناسب با هر کاربرد معرفی نماییم:

  • بهترین قارچ کش برای پوسیدگی ریشه درختان: بردوفیکس، متالاکسیل، فسفیت، فنزوفن، تریازول‌ها، آزوکسترو و …
  • بهترین قارچ کش برای پوسیدگی ریشه مرکبات: کاپتان، تریازول‌ها، فنبوکونازول، آبایوستین، فسفیت‌‌ها و …

در رابطه با تهیه و استفاده از قارچ کش پوسیدگی ریشه، حتماً با متخصصان این حوزه مشورت کنید تا بتوانید بهترین قارچ‌کش را متناسب با نوع قارچ موجود در اطراف ریشه انتخاب نمایید.


بیشتر بخوانید: انس پسته چیست؟


 

به طور کلی راه‌های درمان پوسیدگی ریشه درخت و گیاه شامل مصرف اصولی کودها، آبیاری منظم و کافی و استفاده از قارچ‌ کش‌ها می‌شوند. برای درختان قارچ‌ کش‌های بردوفیکس، متالاکسیل، فسفیت، فنزوفن، تریازول‌ها و آزوکسترو و برای مرکبات قارچ‌ کش‌های کاپتان، تریازول‌ها، فنبوکونازول، آبایوستین و فسفیت‌‌ها پیشنهاد می‌شوند.

درمان پوسیدگی ریشه درخت

جمع‌بندی

در این مقاله از وب‌سایت آبادیس تلاش کردیم تا نکات مربوط به پوسیدگی ریشه درخت و راه‌های پیشگیری و درمان آن را بررسی نماییم. همچنین بهترین قارچ کش برای پوسیدگی ریشه را متناسب با گیاهان و درختان مختلف معرفی نمودیم.

آبادیس، تولیدکننده برتر هیومیک اسید و کود کلات آهن

اکسیر دانش آبادیس یکی از برترین و بهترین تولیدکنندگان هیومیک اسید در ایران است. همانطور که گفتیم، هیومیک اسید یکی از کودهایی است که می‌تواند از پوسیدگی ریشه گیاه جلوگیری کرده و یا آن را درمان کند. در نتیجه در صورتی که قصد تهیه هیومیک اسید باکیفیت آبادیس را دارید، می‌توانید همین حالا به وب‌سایت این شرکت مراجعه نمایید. توجه داشته باشید که در کنار هیومیک اسید، کود کلات آهن آبادیس نیز هم‌اکنون در دسترس شما قرار دارد و می‌توانید این کود شگفت‌انگیز را نیز تهیه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *